Najnowsze badania: wysoko przetworzona żywność dosłownie zabija

Nie wszystko co znajduje się na półkach sklepów spożywczych sprzyja naszemu zdrowiu. Powszechnie wiadomo, że im krótsza jest droga z pola uprawnego do naszego talerza, tym żywność lepiej wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Z wielkim prawdopodobieństwem pojawienie się nowoczesnych technologii w przemyśle spożywczym, umożliwiających nam łatwy dostęp do idealnie zakonserwowanej żywności przyczyniło się do znaczącego spadku liczby przypadków zatruć pokarmowych i nowotworów żołądka
Nie wszystko co znajduje się na półkach sklepów spożywczych sprzyja naszemu zdrowiu. Powszechnie wiadomo, że im krótsza jest droga z pola uprawnego do naszego talerza, tym żywność lepiej wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Z wielkim prawdopodobieństwem pojawienie się nowoczesnych technologii w przemyśle spożywczym, umożliwiających nam łatwy dostęp do idealnie zakonserwowanej żywności przyczyniło się do znaczącego spadku liczby przypadków zatruć pokarmowych i nowotworów żołądka, ale w sztuce przetwarzania pokarmów posunęliśmy się o krok za daleko Badania, których wyniki opublikowano na łamach prestiżowego periodyku British Medical Journal (BMJ), wykazują, iż codzienne spożywanie wysoko przetworzonych pokarmów może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 60 procent Liczne analizy, przeprowadzone przez dwa zupełnie niezależne zespoły naukowców wykazały, iż spożywanie wysoko przetworzonej żywności, która w związku z zastosowanymi procedurami przemysłowymi generalnie obfituje w cukier i niezdrowe tłuszcze, znacznie zwiększa ryzyko poważnych chorób serca i udaru mózgu
Podsumowanie Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych wiąże się z podwyższonym ryzykiem utraty zdrowia.

Im więcej tego jesz, tym bardziej ryzykujesz

Naukowcy z Uniwersytetu w Navarra - Hiszpania - badali nawyki żywieniowe i prozdrowotne około 20 tysięcy absolwentów uczelni w przedziale czasowym od 1999 do 2014 r. Ich 15-letnie obserwacje wykazały, że osoby spożywające każdego dnia cztery porcje wysoko przetworzonej żywności były o 62 procent bardziej zagrożone przedwczesną śmiercią, niż ludzie, którzy jedli mniej niż 2 porcje dziennie takiej żywności To niestety jeszcze nie wszystko. Okazało się bowiem, że każda dodatkowa porcja zwiększała ryzyko przedwczesnej śmierci o kolejne 18 procent (źródło 1) Bardzo podobne badanie zostało przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Paryżu. Badacze zgromadzili szczegółowe informacje odnośnie sposobu odżywiania się i stanu zdrowia ponad 105 tysięcy osób. Trwające pięć lat obserwacje dowiodły, że osoby, które przetworzoną żywność spożywały najczęściej, były najbardziej narażone na udar mózgu, atak serca i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto każda dodatkowe porcja (zwiększenie o 10 procent) wysoko przetworzonego jedzenia przyczyniała się do wzrostu (o 13 procent) ryzyka chorób serca i (o 11 proc.) udaru (źródło 2) Badacze z obu zespołów ubolewają nad faktem, iż wygoda i lekkomyślność wciąż wygrywają ze zdrowiem. Przetworzona żywność sprawia między innymi, że ludzie spożywają ją w nadmiarze, przez co przybierają na wadze i chorują. Lekarze ostrzegają przed spustoszeniami, jakie sieją w naszych organizmach wysoko przetworzone produkty spożywcze (źródło 3)
Podsumowanie Dwa niezależnie pracujące zespoły naukowców dowiodły, iż spożywanie przetworzonej żywności wiąże się z bardzo dużym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Im więcej przetworzonej żywności spożywamy, tym większe staje się ryzyko przedwczesnej śmierci.

Wysoko przetworzone produkty spożywcze

Mianem wysoko przetworzonych produktów spożywczych określane są pokarmy poddawane obróbce przemysłowej i wzbogacane o dodatkowe składniki, takie jak przykładowo sacharoza, syrop glukozowo fruktozowy, sól, tłuszcze trans, syntetyczne witaminy, konserwanty, wzmacniacze smaku, ulepszacze itd. Przykładami przetworzonej żywności mogą być:Faktem jest niestety, że niektórych z powyżej wymienionych produktów nawet w zdrowej diecie trudno uniknąć. Co zatem robić? Jak się odżywiać? Mając na uwadze zagrożenie utraty zdrowia, należy przede wszystkim zachować umiar i brać przykład z uczestników jednego ze wspomnianych wyżej badań. Okazuje się, że spośród wszystkich monitorowanych grup, zbędnych kilogramów pozbyły się jedynie osoby, które do codziennego jadłospisu włączyły nieprzetworzone produkty, takie jak przykładowo sałatka ze szpinakiem, gotowana pierś z kurczaka, nasiona słonecznika i kasza Bulgur.
Podsumowanie Całkowita rezygnacja z przetworzonej żywności może okazać się zbyt trudnym wyzwaniem. Rozsądne wydaje się zachowanie umiaru i włączenie do codziennej diety świeżych i nieprzetworzonych pokarmów.
Bibliografia:1 – British Medicine Journal – Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study; 2 – US National Library of Medicine – Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé); 3 – Independent – EATING ULTRA-PROCESSED FOOD EVERY DAY COULD INCREASE RISK OF EARLY DEATH BY 60%.
Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!