Przejdź do treści

Wafle ryżowe, które powodują raka i inne paskudne choroby!

Gdy odżywiamy się w sposób mający na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, lub zachowanie smukłej sylwetki, wówczas bardzo często sięgamy po popularne wafle ryżowe. W sklepach dostępne są różne warianty tego produktu i wydawać by się mogło, że stanowi on świadomy i całkiem zdrowy wybór. Ale czy na pewno?
Teaser Media
Image
Wafle ryżowe - Czy są zdrowe?

Gdy odżywiamy się w sposób mający na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, lub zachowanie smukłej sylwetki, wówczas bardzo często sięgamy po popularne wafle ryżowe. W sklepach dostępne są różne warianty tego produktu i wydawać by się mogło, że stanowi on świadomy i całkiem zdrowy wybór. Ale czy na pewno?

Okazuje się, że wafle ryżowe, choć często stosowane w dietach niskokalorycznych, są produktem wysoko przetworzonym i bardzo szkodliwym dla zdrowia, głównie dlatego, że przeważnie zawierają bardzo niebezpieczne stężenia toksycznego arsenu. Szwedzki Instytut Żywności przeprowadził badania na niektórych spożywczych produktach ryżowych. Wykazały one, że większość z nich zawiera bardzo niebezpieczne dla zdrowia stężenia wcześniej wspomnianego pierwiastka.

Trujący arsen w żywności

Arsen to pierwiastek chemiczny należący do grupy azotowców. Naturalnie występuje w skorupie ziemskiej i w połączeniu z innymi pierwiastkami tworzy ponad 200 minerałów.

Wafle ryżowe mogą szkodzić zdrowiu

Problem obecności arsenu w żywności poruszany jest przez naukowców od kilku ładnych dekad! Między innymi jest on efektem działalności przemysłowej człowieka. Do środowiska naturalnego arsen trafia dodatkowo między innymi wskutek spalania węgla brunatnego i kamiennego, nawożenia gleb zawierającymi go związkami chemicznymi, a także jako produkt uboczny przemysłu hutniczego i metalurgicznego.

Arsen z dużą łatwością przenika do wód gruntowych, a wraz z nimi trafia do produktów spożywczych, w szczególności do ryżu, w efekcie czego jest on obecny także w jego przetworach. Dlaczego akurat do ryżu? Otóż największym producentem tego zboża są nie tylko Chiny, ale także inne kraje Azji południowo-wschodniej. Tak się składa, że Chiny odpowiadają również za 50 procent światowej produkcji arsenu! W położonym niedaleko Chin Bangladeszu zanieczyszczenie wody pitnej arsenem jest tak duże, że zatrucia tym pierwiastkiem przybierają masową skalę! Nic więc dziwnego, że uprawy ryżu zawierają ogromne ilości tego pierwiastka.

Naukowcy wykazali, że - ustalone przez Światową Organizację Zdrowia - dopuszczalne stężenia arsenu w produktach spożywczych są zbyt wysokie. Ogromna ilość produktów spożywczych dosłownie nafaszerowanych arsenem znajduje się na sklepowych półkach. Kupujemy te produkty i regularnie je spożywamy z nieświadomością zagrożenia! Badacze z Instytutu na rzecz Bezpieczeństwa Żywności na Świecie (Institute for Global Food Security), wykazali, że aż 58% żywności z ryżu w Wielkiej Brytanii zawiera zbyt duże ilości arsenu.

Arsen jest toksycznym dla ludzi pierwiastkiem, który wskutek działań człowieka, obficie przenika do uprawianego w Azji ryżu. Badania wykazują, że ryżowe produkty spożywcze zawierają niebezpieczne stężenia arsenu.

Fatalne skutki spożywania arsenu

Arsen nie jest szkodliwy, jeśli spożywany sporadycznie i w małych ilościach. Jeśli jednak jadamy go często, wówczas nawet niewielkie dawki mogą stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Objawy zatrucia arsenem uwidaczniają się nawet po kilku latach, w postaci nowotworów skóry, wątroby, nerek, czy płuc. Na szkodliwe działanie tego pierwiastka najbardziej narażone są małe dzieci.

Paradoksalnie okazuje się, że to właśnie produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci zawierają największe stężenia tej trucizny.

Wafle ryżowe zawierają toksyczny arsen!

Ostre zatrucia związkami arsenu zdarzają się co prawda rzadko, jednak istnieje ryzyko zatruć przewlekłych, związanych z długotrwałą ekspozycją na ten pierwiastek. Wśród innych zagrożeń zdrowotnych związanych ze zwiększonym wchłanianiem arsenu przez organizm człowieka, wymienia się podwyższone ciśnienie tętnicze, rozwój chorób wieńcowych, cukrzycy, powstawanie zmian skórnych, a w przypadku zatrucia drogą inhalacyjną uszkodzenie układu nerwowego i oddechowego (źródło 1). Arsen negatywnie wpływa - między innymi - na układ immunologiczny, pokarmowy, oddechowy, neurologiczny i rozrodczy!

Przewlekłe spożywanie nawet małych dawek arsenu może mieć fatalne konsekwencje! Objawy zatrucia tym pierwiastkiem pojawiają się nawet po kilku latach w postaci nowotworów i innych ciężkich chorób!

Czy warto ograniczyć spożycie ryżu?

Zdaniem Organizacji badawczej Consumer Reports, tygodniowo dorośli nie powinni jeść więcej niż 3 porcje ryżu, lub żywności pozyskanej z ryżu (źródło 2). Małe dzieci powinny spożywać znacznie mniejsze ilości ryżu i produktów go zawierających. EFSA podaje, że dzieci są nawet trzy razy bardziej wrażliwe, niż osoby dorosłe, na działanie obecnego w żywności arsenu. Komitet ds. Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia w Pediatrii (ESPGHAN) zaleca, by spożywanie produktów zawierających arsen w okresie niemowlęcym i dzieciństwa było maksymalnie ograniczone.

Dla własnego dobra warto zrezygnować ze spożywania wafli ryżowych. Jeśli dbasz o smukłą sylwetkę, zdrowszą alternatywą dla białego chleba jest pieczywo gryczane, żytnie na zakwasie, lub wypieki z samych ziaren. Zamiast wafli ryżowych sięgnij po surowe warzywa pocięte w słupki, takie jak ogórek, marchewka, kalarepa. Niech na Twoim talerzu częściej gości natura, niż wysoko przetworzona żywność!

Ze względu na toksyczny arsen obecny w ryżu i produktach spożywczych zawierających ryż, dla własnego dobra warto ograniczyć spożywanie tych pokarmów.

Bibliografia:

1 – Onet Wiadomości – Uwaga na przetwory ryżowe! Mogą zawierać szkodliwy arsen;

2 – Hello Zdrowie – Jesz ryż? Uważaj na arsen.

Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!